Kaikki on ihan hyvin – voit jatkaa elämääsi hyvillä mielin

youcan

 

Moni – mukaan lukien minä – on edelleen shokissa eilisen vaalituloksesta. Shokki on vähintäänkin ymmärrettävä reaktio. Amerikan Yhdysvallat valitsi presidentiksi sivistymättömän, aggressiivisen moukan, joka ratsastaa muukalaisvihalla, naisvihalla, äärimmäisellä nationalismilla ja vahvemman uholla. Ei hyvältä näytä, ainakaan amerikkalaisille.

Mutta unohdetaan Trump hetkeksi. Ihan vain hetkeksi muistetaan, että Trumpista ei tullut koko maailman, vaan Yhdysvaltojen presidentti. Ja muistetaan sekin, että suuret historialliset muutokset tapahtuvat sykleissä. Universumilla on tapana korjata itse liikkeitään. Nyt massojen tyytymättömyys kanavoitui näin, ja samaa ilmiötä todistamme muuallakin päin maailmaa, mm. Brexitin muodossa. Silti – kaikki on ihan hyvin.

Nimittäin koskaan aikaisemmin maailmalla ei ole mennyt yhtä hyvin kuin nyt. Koskaan ei ole ollut näin vähän köyhyyttä. Tiesitkö, että äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on puolittunut vuodesta 1990? Ja tiesitkö, että samaan vuoteen verrattuna tänä päivänä kuolee joka ikinen päivä 17 000 alle viisivuotiasta lasta vähemmän. Lapset myös käyvät koulua paljon enemmän kuin ennen. Kymmenet miljoonat lapset ovat päässeet kouluun, ja lukutaidottomien määrä on pudonnut huimasti. Entäs sitten tartuntataudit? HI-virustartunnat vähenevät vuosittain kolmanneksella. Malariakuolemia saatiin vähennettyä neljänneksellä pelkästään viime vuosikymmenen aikana. Ja kaikki tämä siitä huolimatta, että maailmassa on kaksi miljardia ihmistä enemmän kuin silloin vertailuvuonna 1990.

No, tässä kohtaa lukija voi miettiä: ”Entäpä sodat? Ja väkivalta? Lehdet ovat täynnä Syyrian pommituksia ja uutisia raiskauksista ja murhista. Ei hyvältä näytä!”. Aivan – ei hyvältä näytä mutta hyvin menee tälläkin saralla – tai ei toki hyvin, mutta huomattavasti paremmin kuin kuvittelemme. Nimittäin koskaan aikaisemmin tällä Tellus-planeetalla ei ole ollut vähemmän sotia ja väkivaltaa kuin juuri nyt. Nimittäin ajatus siitä, että eläisimme jotenkin erityisen väkivaltaista aikaa, syntyy mediavääristymästä: koskaan aikaisemmin meillä ei ole ollut vastaavanlaista mahdollisuutta seurata koko maailman tapahtumia lähes reaaliajassa. Lisäksi aivoillamme on taipumus huomata erityisen raa’at tai tunteisiin vetoavat uutiset, ja ne myös jäävät meille mieleen. Tosiasiassa kuitenkin kaikki väkivallan muodot kansanmurhista lasten ruumiilliseen kuritukseen ovat vähentyneet. Myös kaikenlainen vähemmistöihin ja haavoittuviin ryhmiin (naiset, lapset, vammaiset, tummaihoiset, seksuaalivähemmistöt) kohdistuva väkivalta on vähentynyt. Meillä on vähemmän raiskauksia ja murhia kuin koskaan maailman historiassa.

Aiheesta kiinnostavan ja kattavan tutkielman on tehnyt professori Steven Pinker 832-sivuisessa teoksessaan The Better Angels of our Nature: Why Violence Has Declined. Pinker antaa viisi selittävää tekijää syiksi väkivallan vähenemiselle. Ensinnäkin oikeusvaltion synty on vähentänyt omankädenoikeutta. Kaupankäynnin tuoma taloudellinen keskinäisriippuvuus taas on tehnyt yhteistyöstä kannattavampaa kuin raa’asta nollasummapelistä. Kolmatta selitystä Pinker kutsuu globaaliksi feminisoitumiseksi – naisten intressien ja ”naisellisten arvojen” arvostuksen nousu vähentää väkivaltaa, joka on evoluutiobiologian näkökulmasta miehinen arvo. Neljäs selitys löytyy koulutuksesta: lukutaito ja myös laajemmin internetin mahdollistama kosmopoliittinen ymmärrys lisäävät ihmisten myötätuntoa erilaisia ihmisiä ja kulttuureja kohtaan. Lopuksi, rationaalisen ajattelun ja tiedon lisääntyminen auttavat ihmisiä ymmärtämään väkivallan järjettömyyden. Pinker ei pidäkään todennäköisenä, että kehittyneiden maiden välille syntyisi enää sotia.

Mutta siirrytäänpä globaalista mittakaavasta hetkeksi Suomeen. Suomessa ainakin menee huonosti – köyhät köyhtyvät, ja rikkaat rikastuvat? Väärin. Suomellakaan ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin nyt. Ihmisten elintaso ei ole koskaan ollut korkeampi. Myöskään tuloerot eivät sitkeistä harhaluuloista huolimatta ole kasvaneet viimeiseen viiteentoista vuoteen tippaakaan. Asian voi kuka tahansa käydä tarkistamassa Tilastokeskuksen sivuilta. Elämme pidempään kuin koskaan, ja terveempinä kuin koskaan, ja syömme ja harrastamme monipuolisemmin kuin koskaan. Väkivaltaiset rikokset eivät ole myöskään kasvussa Suomessa – päinvastoin. Viimeisten 20 vuoden aikana vammaan johtava väkivalta on vähentynyt Suomessa selvästi. Toisin kuin moni olettaa, Suomi on muuttunut tässä suhteessa silminnähden turvallisemmaksi maaksi. Asia selviää Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raporteista. Kuitenkin vaikka turvallisuustaso todellisuudessa paranee, pelkäämme entistä enemmän ja teemme ilmoituksen poliisille entistä herkemmin.

Eikö sitten Trumpin valinnasta saa, ja pidäkin olla äärimmäisen huolissaan? Toki saa. Mutta ahdistus ei ole kovin mukava tunne. Vielä ahdistavampaa on potea asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Viisaan rukouksen mukaan ”Luoja, anna minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne, jotka voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.” Keskitytään siis niihin hyviin uutisiin välillä, eikös vain, ja niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Pidetään ystävistämme ja rakkaistamme huolta, sytytellään kynttilöitä kaamoksen keskelle ja nautitaan lumen tuomasta valosta. Joulukin tulee pian – ja amerikkalaisten kiitospäivä, jota soisin Suomessakin vietettävän. Niin paljosta meillä on syytä olla kiitollisia.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Aatteet ja arvot, Haja-ajatuksia, Hyvinvointivaltio

Jätä kommentti